Gołąbki

Gołąbki to, można śmiało stwierdzić, nasza potrawa narodowa. No jedna z wielu. Jest wiele rodzajów gołąbków, tak wiele, jak wiele jest kucharek i kucharzy, którzy je przygotowują. Gołąbki najlepiej smakują z sosem pomidorowym: http://margaretkagotuje.blogspot.com/2019/08/sos-pomidorowy.htmlhttp://margaretkagotuje.blogspot.com/2020/10/sos-pomidorowy-2.htmlhttp://margaretkagotuje.blogspot.com/2020/10/faszerowana-cukinia.htmlhttp://margaretkagotuje.blogspot.com/2021/10/papryka-faszerowana-ryzem-i-chorizo.html lub z sosami grzybowymi: http://margaretkagotuje.blogspot.com/2019/08/sos-grzybowy.htmlhttp://margaretkagotuje.blogspot.com/2020/11/sos-grzybowy-na-biaym-winie.htmlhttp://margaretkagotuje.blogspot.com/2019/12/sos-pieczarkowy.html. Czasem warto jest poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie.

  • 1,3 kg karkówki wieprzowej
  • 1 kg ryżu
  • 3 cebule
  • 100 g margaryny
  • 2 średnie kapusty
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 lub 1,5 l ciepłej wody
  • sól
  • pieprz
Karkówkę dobrze posolić i obsypać pieprzem, a następnie obsmażyć na patelni. Następnie umieścić ją w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 90 minut. Wystudzić i zmielić na średnich oczkach w maszynce do mięsa. Tłuszczu z pieczenie nie wylewać.
W dużym garnku zagotować wodę. Osolić ją i sparzyć kapustę. Oddzielić liście i odciąć z nich twarde części.
W osobnym garnku ugotować ryż, najlepiej aby był al dente.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na margarynie.
W misce umieścić przestudzony ryż, zmieloną karkówkę i tłuszcz z jej smażenia oraz cebulę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farsz nakładać na liście kapusty i zawijać. 
Gotowe gołąbki umieścić w brytfannie wyłożonej zbędnymi liśćmi kapusty.
Wodę, najlepiej letnią lekko posolić i rozmieszać w niej koncentrat pomidorowy. Taką zalewą zalać gołąbki. Następnie wstawić gołąbki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać około 2 godzin.

Komentarze

Popularne posty