Papryka faszerowana ryżem i chorizo

Faszerowane warzywa to pełnowartościowy posiłek. Oczywiście można je serwować z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków, ale same również w zupełności wystarczą, tym bardziej jeśli do farszu dodamy ryż, czy kaszę. Na blogu pojawiły się już przepisy na faszerowane ogórki i cukinie. Tym razem papryka, ale jak to u mnie bywa farsz jest nieco inny. Niby to, co najczęściej pojawia się w faszerowanej papryce, a więc ryż i mięso. Tylko, że mięso trochę inne - surowa, suszona chorizo. Hiszpańska kiełbasa o charakterystycznym smaku, zapachu i kolorze. Szczerze, nawet nie myślałam, że papryki będą tak dobre :-). Oczywiście zapiekane i serwowane były z sosem pomidorowym.










(na 4 porcje)

  • 4 sporej wielkości papryki
  • 300 g surowej, suszonej chorizo
  • 200 g ryżu (surowego, 2 woreczki)
  • 2 cebule
  • 1 mozzarella
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g żółtego sera (gouda)
Sos pomidorowy:
  • 0,5 l wody
  • 50 g masła klarowanego
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 50 ml wody
Ugotować ryż w osolonej wodzie, najlepiej tak aby nie był całkowicie ugotowany, bo dojdzie jeszcze w trakcie zapiekania - al dente to maksymalnie, jak powinien być ugotowany.
Na patelni rozgrzać olej. Na nim zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. 
Mozzarellę pokroić w kostkę.
Ser żółty pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ugotowany ryż umieścić w misce. Dodać cebulkę i farsz z kiełbasek chorizo. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać mozzarellę i ponownie wymieszać. 
Paprykę umyć. Odciąć część z szypułką i usunąć gniazda nasienne. Papryki dość obficie napełnić przygotowanym farszem, następnie posypać serem żółtym i nakryć częścią z szypułką.
W rondlu zagotować wodę z masłem. Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie go rozprowadzić i całość ponownie zagotować. Do tak przygotowanej bazy wlać śmietankę i zagotować. W małym słoiczku rozmieszać 50 ml wody z mąką. Zawiesinę dolać do sosu celem jego zagęszczenia. Gotować kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.


Tak przygotowany sos przelać do naczynia żaroodpornego, następnie umieścić w nim nafaszerowane papryki. Naczynie nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Papryki zapiekać pod przykryciem prze 30 minut. Po tym czasie pokrywkę zdjąć i zapiekać jeszcze 15 minut.

Komentarze

Popularne posty