Faszerowana cukinia
Dziś danie warzywno - mięsne. Na dodatek zapiekane. Młoda cukinia, mięso - w moim wydaniu chudy boczek i ser żółty. Wszystko zapieczone w sosie pomidorowym. Dodatkiem do takiego dania były fioletowe ziemniaki. Pychota ;-).
(na 4 porcje)- 2 cukinie (młode o długości max 25 cm)
- 1 kg chudego boczku
- 2 szalotki lub zwykłe cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej (może być mielona słodka)
- garść odciśniętego miąższu z cukinii
- 100 g żółtego sera
- 0,5 l bazy do sosu pomidorowego
Cukinie przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć środek. Pozostawić garść bardziej zwartego miąższu. Wydrążoną cukinię posolić wewnątrz i odłożyć.
Zmielić boczek na średnich oczkach maszynki do mięsa - oczywiście można kupić już zmielony, ja jednak wolę widzieć z jakim mięsem mam do czynienia. Wraz z boczkiem przez maszynkę przepuścić obrane szalotki i czosnek oraz pozostawioną garść miąższu z cukinii. Zmielony boczek doprawić solą, pieprzem i papryką. Mięsny farsz ma być wyrazisty w smaku.
Na tarce o grubych oczkach, chociaż można na drobnych (a nawet pokroić nożem) zetrzeć ser żółty.
Z wydrążonych cukinii wylać nagromadzoną wodę. Wytrzeć je ręcznikiem papierowym i nafaszerować przygotowanym mięsem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub formie do zapiekania. Posypać startym serem i zalać bazą sosu pomidorowego. Zrobić to tak, aby nie polać z wierzchu cukinii. Całość wstawić do nagrzanego na 180 stopni C piekarnika i piec 60 minut.
Po upieczeniu odlać sos, można go zagęścić mąką, a następnie polać tak przygotowanym sosem gotowe danie.
Komentarze
Prześlij komentarz