Sos pomidorowy 2

Na blogu jest już jeden przepis na sos pomidorowy. Ten jest nieco zmieniony i powstał przy okazji tworzenia innego dania. 

  • 750 ml wody
  • 5 czubatych łyżeczek 30% koncentratu pomidorowego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 50 ml zimnej wody
Wodę zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy i ponownie zagotować. Następnie dosypać przyprawy i wlać śmietankę. Sos nie powinien się zważyć, gdyż śmietanka jest tłusta. Sos zagotować.
Tak powstałą bazą można zalać faszerowane warzywa, gołąbki lub co tam komu w duszy gra :-).
Przygotowaną bazę podprawić mąką rozmieszaną z zimną wodą. Dokładnie wymieszać i gotować przez dwie do trzech minut.

Komentarze

Popularne posty