Sos pomidorowy 2
Na blogu jest już jeden przepis na sos pomidorowy. Ten jest nieco zmieniony i powstał przy okazji tworzenia innego dania.
- 750 ml wody
- 5 czubatych łyżeczek 30% koncentratu pomidorowego
- 250 ml śmietanki 30%
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżeczki oregano
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 ml zimnej wody
Wodę zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy i ponownie zagotować. Następnie dosypać przyprawy i wlać śmietankę. Sos nie powinien się zważyć, gdyż śmietanka jest tłusta. Sos zagotować.
Tak powstałą bazą można zalać faszerowane warzywa, gołąbki lub co tam komu w duszy gra :-).
Przygotowaną bazę podprawić mąką rozmieszaną z zimną wodą. Dokładnie wymieszać i gotować przez dwie do trzech minut.
Komentarze
Prześlij komentarz