Szarpana pierś z kaczki

Kaczkę można przygotować na różne sposoby. Tym razem chciałam przygotować ją jako wersję szarpaną, którą można podawać z kluskami na parze, czy na kanapkach. Wyszła super i świetnie smakowała właśnie z kluskami na parze i czerwoną kapustą.
W sumie to przygotowałam ją z konkretnym zamiarem - 40 - ka mojego MD :-).

(na 2 porcje)
  • 2 filety z piersi kaczki
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarenkach
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej lub innej grubej
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
Przyprawy suche bez cukru i papryk utrzeć w moździerzu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, papryki i cukier oraz oliwę z octem i wymieszać.
Skórę na piersiach z kaczki naciąć w kratkę ostrym nożem. Dokładnie wmasować w filety mieszankę przypraw i pozostawić na minimum 2 godziny w lodówce.
Następnie filety umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć i wstawić na 3 - 4 godzin do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika.
Po tym czasie mięso wyjąć na deskę. Niech sobie odpocznie 15 minut, a następnie (nie usuwać skóry) poszarpać za pomocą dwóch widelców. Obficie skropić powstałym w czasie pieczenia sosem i wymieszać.

Komentarze

Popularne posty