Faszerowane ogórki
Niejeden się zdziwi, że można faszerować ogórki. Ale można. W końcu czym one różnią się od cukinii? To ta sama rodzina - dyniowatych.
Zaręczam, że ich smak jest rewelacyjny. Należy tylko wybrać duże, ale młode ogórki. Te starsze mają twardszą skórkę.
Ogórki można faszerować na różne sposoby. Ja użyłam czarnego ryżu i polędwiczek wieprzowych. Ponadto podałam je z sosem pomidorowym.
- 10 ogórków
- sól
- 100 g żółtego sera
Farsz:
- 1 szklanka czarnego ryżu
- 2,5 szklanki wody
- sól
- pieprz
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 3 szalotki
- tłuszcz do smażenia
Ogórki umyć. 1/4 ogórka ściąć, tak aby otrzymać łódeczkę. Wydrążyć za pomocą łyżeczki. Posolić wewnątrz i odstawić.
W garnku w 2,5 szklance wody ugotować al dente ryż.
Polędwiczkę oczyścić z białych łykowatych błon. Posiekać ostrym nożem w drobną kostkę. Można zmielić w maszynce do mięsa, ale lepiej smakują większe, bardziej wyczuwalne kawałki mięsa.
Szalotkę pokroić w kostkę. Zeszklić w niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać posiekaną polędwiczkę i podsmażyć. Doprawić solą.
Ugotowany ryż wymieszać z mięsem. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Farsz powinien być ostry.
Z wcześniej przygotowanych ogórków wylać wodę. Napełnić je farszem i obficie posypać startym żółtym serem.
Ogórki układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i piec 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz