Sos grzybowy

Taki sos można używać do wielu dań. Jego przygotowanie też nie stwarza problemu, bo grzyby dzięki mrożeniu mamy przez cały rok. Mówię tu o grzybach leśnych i na dodatek zbieranych własnoręcznie.
Tym razem użyłam mrożonych podgrzybków. Dla wzmocnienia smaku dodałam kilka kropli piri piri.

  • 1/2 kg mrożonych podgrzybków
  • 2 szalotki
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • 4 krople piri piri
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 100 ml wody
  • 300 ml śmietanki 18%
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
Szalotkę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na maśle klarowanym. Dodać mrożone grzyby i dusić do ich całkowitego rozmrożenia. Następnie smażyć do odparowania wody. Dodać sól, pieprz, vegetę i piri piri.
Następnie wlać wodę i śmietankę. Zagotować. Sos pięknie zgęstnieje. Po wyłączeniu dodać gęstą śmietanę i wymieszać.

Komentarze

Popularne posty