Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Sprawdzi się również jako potrawa wigilijna - dodatek do ryb.
Warto spróbować mojej wersji. Podbiłam jego smak suszoną kanią i ciemnym sosem sojowym.

  • 1,5 kg małych pieczarek
  • 4 cebule
  • 2 łyżki suszonej kani
  • 500 ml śmietanki 18%
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • vegeta (do smaku)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
Pieczarki umyć. Nie obierać! Większe przekroić na połówki lub ćwiartki. Małe pozostawić w całości.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić ją na maśle klarowanym. Następnie wrzucić pieczarki i smażyć do całkowitego odparowania wody. 
Dorzucić suszoną kanię. Chwilę podsmażyć.
Na tym etapie dodać vegetę, pieprz, sos sojowy. Wymieszać i zalać śmietanką 18%. Zagotować. Sos powinien pięknie zgęstnieć. Dodać śmietanę 18%. Wymieszać. W razie potrzeby dosolić i podsypać pieprzem. Nie zagotowywać, aby sos się nie zważył. 

Komentarze

Popularne posty