Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Sprawdzi się również jako potrawa wigilijna - dodatek do ryb.
Warto spróbować mojej wersji. Podbiłam jego smak suszoną kanią i ciemnym sosem sojowym.
- 1,5 kg małych pieczarek
- 4 cebule
- 2 łyżki suszonej kani
- 500 ml śmietanki 18%
- 200 g śmietany 18%
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- vegeta (do smaku)
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
Pieczarki umyć. Nie obierać! Większe przekroić na połówki lub ćwiartki. Małe pozostawić w całości.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić ją na maśle klarowanym. Następnie wrzucić pieczarki i smażyć do całkowitego odparowania wody.
Dorzucić suszoną kanię. Chwilę podsmażyć.
Na tym etapie dodać vegetę, pieprz, sos sojowy. Wymieszać i zalać śmietanką 18%. Zagotować. Sos powinien pięknie zgęstnieć. Dodać śmietanę 18%. Wymieszać. W razie potrzeby dosolić i podsypać pieprzem. Nie zagotowywać, aby sos się nie zważył.
Komentarze
Prześlij komentarz