Sos grzybowy na białym winie
Kolejny przepis na sos grzybowy. Tym razem inspiracją do powstania przepisu był blog https://www.kwestiasmaku.com/. Tak przygotowany sos bardzo przypadł mi do gustu. Jest ciekawy w smaku, a to dzięki dodatkowi białego wina. Świetnie komponuje się z pampuchami z farszem grzybowym.
- 0,5 kg grzybów świeżych lub mrożonych
- 50 ml białego półwytrawnego wina
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1/4 łyżeczki vegety
- sól
- pieprz
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki natki pietruszki
W głębokiej patelni rozgrzać masło klarowane. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko smażyć. Wlać wino i gotować około 2 minut, aż powstanie gęsta emulsja. Zwiększyć ogień i dodać grzyby. Smażyć przez 10 minut. Doprawić do smaku vegetą, solą i pieprzem. Następnie wlać śmietankę 30% i zagotować. Jeśli sos wyda się gęsty można wlać 0,5 szklanki wody i powtórnie zagotować. W razie konieczności skorygować smak.
Zestawić z ognia i dodać łyżkę śmietany 18% i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz