Sos grzybowy na białym winie

Kolejny przepis na sos grzybowy. Tym razem inspiracją do powstania przepisu był blog https://www.kwestiasmaku.com/. Tak przygotowany sos bardzo przypadł mi do gustu. Jest ciekawy w smaku, a to dzięki dodatkowi białego wina. Świetnie komponuje się z pampuchami z farszem grzybowym.

  • 0,5 kg grzybów świeżych lub mrożonych
  • 50 ml białego półwytrawnego wina
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1/4 łyżeczki vegety
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki natki pietruszki
W głębokiej patelni rozgrzać masło klarowane. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko smażyć. Wlać wino i gotować około 2 minut, aż powstanie gęsta emulsja. Zwiększyć ogień i dodać grzyby. Smażyć przez 10 minut. Doprawić do smaku vegetą, solą i pieprzem. Następnie wlać śmietankę 30% i zagotować. Jeśli sos wyda się gęsty można wlać 0,5 szklanki wody i powtórnie zagotować. W razie konieczności skorygować smak. 
Zestawić z ognia i dodać łyżkę śmietany 18% i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.

Komentarze

Popularne posty