Muffinki na kefirze z truskawkami
Muffinki to szybkie mini wypieki, które można zrobić w zaledwie 30 - 40 minut. Ponadto można je zrobić na bazie różnych płynów - mleka, maślanki, kefiru, czy jogurtu. Tym razem robiłam muffinki na kefirze z truskawkami, ale na blogu można znaleźć inne przepisy: na muffinki z orzechami włoskimi, z jeżynami i żelką jeżynową, mango muffinki i z jagodami i lukrem jagodowym. Nie martwcie się przepisów na te słodkości będzie więcej :-).
Tym razem dodatkiem są truskawki, ale przecież nic w tym dziwnego skoro jest na nie sezon :-).
(na 15 muffinek)- 15 sztuk truskawek
- 270 g mąki pszennej typ 405 lub 450 (1 i 3/4 szklanki)
- 120 g cukru (1/2 szklanki)
- 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jaja (M lub L)
- 250 ml kefiru (1 szklanka)
- 125 ml oleju (1/2 szklanki)
- płatki migdałowe
Truskawki umyć i osuszyć.
Przygotować dwie miski: jedną na składniki suche - większą, a drugą na mokre.
Do pierwszej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier i za pomocą rózgi dokładnie wymieszać.
Do drugiej wlać olej, kefir oraz wbić jaja. Całość dokładnie, ale krótko wymieszać rózgą. Następnie składniki mokre przelać do suchych i ponownie wymieszać. Mieszać tylko tyle, aby połączyły się składniki. Masa nie może się napuszyć.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno każdej papilotki nałożyć po łyżce ciasta, a następnie włożyć po truskawce i przykryć ja kolejną łyżką ciasta. Wierzch każdej muffinki posypać płatkami migdałowymi.
Piec 22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem.
Komentarze
Prześlij komentarz