Babeczki z jagodami i jagodowym lukrem

Babeczki na maślance z jagodami ze słoika i lukrem z soku jagodowego. Czego chcieć więcej? Nic dodać, nic ująć. Spróbujcie sami, a nie pożałujecie :-).

(na 24 babeczki)
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 słoiki 335 ml jagód
  • 5 łyżek cukru pudru
Jagody odsączyć na sitku.
Przygotować dwie miski. W jednej umieścić suche składniki, pamiętając o tym , aby mąkę i proszek przesiać. Składniki dokładnie wymieszać.
Do drugiej wbić jaja i ubić je za pomocą ręcznej rózgi. Do jaj dolać olej i maślankę i całość chwilę mieszać, tak aby składniki dobrze się połączyły. Następnie mokre składniki dolać do suchych i całość dokładnie wymieszać. Dodać odsączone jagody. Tym razem mieszać bardzo delikatnie. Ciasto jest bardziej gęste niż na muffinki.
Blaszki do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyporcjować do papilotek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
W czasie, gdy babeczki się pieką przygotować lukier z soku jagodowego. Sok zagotować w rondelku. Zestawić z ognia, w razie potrzeby zdjąć szumy, a następnie dodać cukier puder i dokładnie wymieszać łyżką lub gałką kuchenną. W razie potrzeby - gdyby okazało się, że lukier jest za rzadki - dodać jeszcze cukru pudru.
Upieczone babeczki obficie oblać jagodowym lukrem.

Komentarze

Popularne posty