Jagody w cukrze

Jagody, borówki, czy jak je tam nazywacie, to jeden z najlepszych darów lasu. Będąc dzieckiem uwielbiałam je zbierać. Jeść niekoniecznie :-) - no cóż takie zboczenie ;-). Teraz nadal wolę zbierać, ale szczerze mówiąc jest to ciężka praca, a z wiekiem nawet coraz cięższa :-). W tym roku dostałam trochę jagód i postanowiłam najzwyczajniej zasypać je cukrem i spasteryzować. Użyłam słoiczków o pojemności 335 ml.

  • jagody
  • po 3 łyżki cukru a słoik
Jagody opłukać pod bieżącą wodą. Następnie nakładać do słoików, co jakiś czas przesypując cukrem. Słoiki dokładnie dokręcić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 20 minut. Można również spasteryzować w tradycyjny sposób w garnku z wodą.

Komentarze

Popularne posty