Muffinki z jeżynami z żelką jeżynową

Muffinki, takie małe pyszne ciastka. W sumie to nawet szybkie w przygotowaniu. Tym razem do moich dodałam jeżyny ze słoiczków. Całość uwieńczyłam żelką z soku z jeżyn.

(na 24 muffinki)
  • 300 g mąki (2 szklanki)
  • 140 g cukru (0,5 szklanki) + 3 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 250 ml maślanki
  • 2 jaja
  • 125 g masła
  • 2 słoiczki jeżyn z cukrem (każdy po 250 ml pojemności)
Jeżyny odcedzić. Soku nie wylewać, będzie potrzebny do przygotowania żelki.
Przygotować 2 miski. Do jednej wsypać wszystkie suche składniki, pamiętając aby przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Do drugiej miski wlać maślankę, dodać jaja i roztopione masło. Wymieszać dokładnie rózgą. Następnie mokre składniki przelać do suchych i wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec mieszania dodać przecedzone jeżyny i ponownie bardzo delikatnie wszystko wymieszać. Tak przygotowane ciasto przelać do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut. Wyjąć i ostudzić.
W czasie pieczenia muffinek zrobić żelkę. Sok z jeżyn przelać do rondelka. Dodać 3 łyżki cukru i gotować aż sok zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia. Jeszcze ciepłą żelką posmarować ostudzone muffinki.

Komentarze

Popularne posty