Jeżyny z cukrem

Jedne z bardziej pospolitych owoców lata zaraz po malinach - jeżyny. 
Jeżyny to owoce do zadań specjalnych. Posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Mogą zapobiegać powstawaniu nowotworów dzięki zawartości antyoksydantów. Wspomagają pracę układu krążenia. Zapobiegają chorobom oczu (witaminy A i E). Regulują poziom cukru we krwi (te surowe) i łagodzą objawy PMS i menopauzy. O innych ich właściwościach można poczytać samemu.
Oto najprostszy sposób ich zachowania na jesienne i zimowe wieczory :-).
Zbiory oczywiście własnoręczne z okolicznych krzaków :-).
Nie jestem w stanie podać ilości cukru i jeżyn. Zależy to od wielkości słoiczków, do których je włożycie oraz od smaku owoców. U mnie słoiczki tak około 230 ml, więc dawałam tak około 6 łyżeczek cukru na słoiczek.

  • jeżyny
  • cukier

Jeżyny opłukać. Umieścić w słoiczkach, przesypując co jakiś czas cukrem.
Słoiki dobrze zakręcić i zagotować.
Ja nie gotuję tylko umieszczam słoiki w blaszce wyłożonej ściereczką do naczyń i wstawiam do nagrzanego do 120 stopni C piekarniku na 15 - 20 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam je w nim do wystygnięcia. Zapewniam, że się zaciągną.

Komentarze

Popularne posty