Indyk w gęstej sezamowej tempurze

W sumie tempura to sposób przyrządzania potraw, polegający na zanurzaniu składników w cieście i smażeniu ich na głębokim tłuszczu. Nie będzie jednak tragedii, jeśli tempurą nazwiemy samą panierkę :-). 

Na blogu pojawiły się już przepisy na: krewetki w tempurze, kurczaka w tempurze, kalmary w tempurze i karpia w tempurze. Tym razem w cieście wylądował indyk, no może nie cały, a tylko same polędwiczki z tej ptaszyny. Dodatkiem do ciasta był biały sezam. Nadał on gotowej potrawie charakterystyczny smak. Cytując klasyka: pyszota :-).

  • 2 polędwiczki z indyka
  • 1 jajo
  • 200 ml zimnego mleka
  • 4 czubate łyżki tempury lub mieszanka mąki kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej
  • 5 łyżek sezamu
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Indyka oczyścić, pokroić w paski i doprawić solą i pieprzem.
Jajo rozkłócić z zimnym mlekiem. Dodać pozostałe składniki i 1/4 łyżeczki soli. Dokładnie wymieszać. Ciasto ma być gęste.
W głębokiej patelni rozgrzać taką ilość oleju, aby sięgał co najmniej do połowy smażącego się kęsa indyka.
Kawałki indyka dokładnie pokryć przygotowanym ciastem i umieszczać w gorącym oleju. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym.

Komentarze

Popularne posty