Kurczak w tempurze i fioletowe ziemniaki z gzikiem

I jeszcze raz tempura. I jeszcze raz fioletowe ziemniaki. I gzik. Jeśli ktoś nie wie, co to jest gzik, już objaśniam. To nic innego, jak biały ser umieszany ze śmietaną z dodatkiem szczypiorku, cebuli, soli i pieprzu. W Wielkopolsce podawany z pyrami (ziemniakami) w mundurkach.
Spytacie dlaczego fioletowe ziemniaki? Po pierwsze posmakowały nam, a po drugie znowu pojawiły się w znanym dyskoncie. Dodatkiem do dania była włoska sałata INSALATINA skropiona sosem vinaigrette o smaku malinowym.



(na 2 porcje)
  • 2 filety z kurczaka lub 1 duży, może być 8 polędwiczek
  • 4 fioletowe ziemniaki (każde inne też będą dobre)
  • 200 g białego sera
  • 1 mała śmietana 18%
  • szczypiorek
  • sól, sól morska
  • łyżka sosu sojowego
  • pieprz
  • masło
  • olej do smażenia
  • sałata (u mnie insalatina)
  • tempura
  • sos vinaigrette smakowy - malinowy
Filet oczyścić, pokroić w paski, posolić i doprawić sosem sojowym. Odstawić na kilka minut. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni i osuszyć na ręczniku papierowym. 
Ziemniaki umyć i podgotować. Rozgrzać do 200 stopni C piekarnik. Przygotować cztery arkusze folii aluminiowej. Niedogotowane ziemniaki rozciąć na krzyż uważając, aby ich nie przeciąć na części. Ziemniaki ułożyć na folii, nałożyć po łyżeczce masła i posypać solą morską. Zawinąć folię. Wstawić do piekarnika. Piec do momentu, aż zmiękną (najlepiej sprawdzić przy pomocy patyczka).
Wymieszać ser biały ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek.
Przygotować ciasto na tempurę. Obtoczyć kurczaka i usmażyć we frytkownicy na złoty kolor. Osuszyć. 
Ziemniaki odwinąć z folii (można w niej serwować). 


Ułożyć na talerzu. Na każdego ziemniaka wyłożyć umieszany ser. Podawać z sałatą skropioną smakowym sosem vinaigrette i kurczakiem :-)

Komentarze

Popularne posty