Kurczak w tempurze i fioletowe ziemniaki z gzikiem
I jeszcze raz tempura. I jeszcze raz fioletowe ziemniaki. I gzik. Jeśli ktoś nie wie, co to jest gzik, już objaśniam. To nic innego, jak biały ser umieszany ze śmietaną z dodatkiem szczypiorku, cebuli, soli i pieprzu. W Wielkopolsce podawany z pyrami (ziemniakami) w mundurkach.
Spytacie dlaczego fioletowe ziemniaki? Po pierwsze posmakowały nam, a po drugie znowu pojawiły się w znanym dyskoncie. Dodatkiem do dania była włoska sałata INSALATINA skropiona sosem vinaigrette o smaku malinowym.
(na 2 porcje)
- 2 filety z kurczaka lub 1 duży, może być 8 polędwiczek
- 4 fioletowe ziemniaki (każde inne też będą dobre)
- 200 g białego sera
- 1 mała śmietana 18%
- szczypiorek
- sól, sól morska
- łyżka sosu sojowego
- pieprz
- masło
- olej do smażenia
- sałata (u mnie insalatina)
- tempura
- sos vinaigrette smakowy - malinowy
Filet oczyścić, pokroić w paski, posolić i doprawić sosem sojowym. Odstawić na kilka minut. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni i osuszyć na ręczniku papierowym.
Ziemniaki umyć i podgotować. Rozgrzać do 200 stopni C piekarnik. Przygotować cztery arkusze folii aluminiowej. Niedogotowane ziemniaki rozciąć na krzyż uważając, aby ich nie przeciąć na części. Ziemniaki ułożyć na folii, nałożyć po łyżeczce masła i posypać solą morską. Zawinąć folię. Wstawić do piekarnika. Piec do momentu, aż zmiękną (najlepiej sprawdzić przy pomocy patyczka).
Wymieszać ser biały ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek.
Przygotować ciasto na tempurę. Obtoczyć kurczaka i usmażyć we frytkownicy na złoty kolor. Osuszyć.
Ziemniaki odwinąć z folii (można w niej serwować).
Ułożyć na talerzu. Na każdego ziemniaka wyłożyć umieszany ser. Podawać z sałatą skropioną smakowym sosem vinaigrette i kurczakiem :-)
Komentarze
Prześlij komentarz