Krewetki w tempurze
Czym jest tempura? Potrawa wywodzi się z kuchni japońskiej i może nią być wszystko: owoce morza, ryby, mięso i warzywa obtoczone w charakterystycznym cienkim i delikatnym cieście. Delikatne i kruche ciasto wymaga odpowiedniego przygotowania. Przypomina ono nieco ciasto naleśnikowe, jest jednak od niego bardziej gęste. Wyróżnia się dwa rodzaje ciasta. Do ryb i warzyw stosuje się ciasto rzadkie, a do owoców morza i ryb tłustych ciasto gęstsze.
Istotą przygotowania ciasta jest lodowata woda i fakt, że należy je przygotować tuż przed smażeniem. Ciasto robi się z jednakowych części mąki kukurydzianej i pszennej. Można również dodać trzeci rodzaj mąki - ryżową.
Krewetki. Nie ukrywam, że mogłabym je jeść na okrągło. Te w tempurze, no cóż pycha. MD również za nimi przepada. Dlatego dosyć często pojawiają się u nas.
Ja nie bawię się w przygotowywanie tempury. Można dostać gotową w dobrych marketach lub zakupić w sklepach internetowych.
A teraz do rzeczy. Krewetki w tempurze mogą być przystawką do obiadu lub stanowić osobne danie główne. Są świetną alternatywą dla romantycznej kolacji we dwoje - chociażby tej walentynkowej :-). Ja serwuję je ze słodkim sosem chilli.
(na 2 porcje oczywiście umownie :-))
- 8 - 12 krewetek (może być ich więcej, zależy od naszego głodu)
- sól
- sok z połowy cytryny
- łyżka sosu sojowego
- około 1/2 szklanki lodowatej wody
- gotowa tempura
- olej do smażenia
- słodki sos chilli
- kiełki, do wyboru: rzodkiewkowe, fasoli mung, brokułowe lub inne
Krewetki surowe (szare i jeszcze nieoczyszczone) oczyszczamy pozbawiając je głowy, wnętrzności i pancerza. Krewetki mrożone można pozbawić ogonka - łatwiej wtedy jeść.
Oczyszczone krewetki solimy, dodajemy sos sojowy i sok z cytryny. Tak marynujemy kilka minut. Ostatnio wpadłam na pomysł nabicia krewetek na patyczki do szaszłyków. Po usmażeniu wyglądają bardziej majestatycznie.
Rozgrzewamy olej do 165 - 170 stopni C (najlepsza jest frytkownica). W czasie rozgrzewania się oleju przygotowujemy ciasto. W gotowym cieście maczamy krewetki i po kilka sztuk (tak 3 - 4) wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż ciasto się zrumieni. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby je osuszyć. Należy podawać na gorąco.
Komentarze
Prześlij komentarz