Gulasz z karkówki wieprzowej
Gulasz to bardzo popularna potrawa. Przygotowanie go zajmuje nieco czasu, ale efekt jest tego wart. Na blogu pojawiły się już przepisy na gulasz: cielęcy, wołowy, z kurczaka i chorizo, czy kaczych żołądków.
Polecam osobom zapracowanym, bo takie danie można zrobić na zapas w większej ilości. A im dłużej postoi, tym staje się lepszy :-).
Gulasze doskonale komponują się z surówkami z kiszonek, kiszonymi ogórkami, czy korniszonami.
(dla 4 osób)- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 garści suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml czerwonego wina
- około 1 l wody + 200 ml
- sól
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 spora łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 3/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 100 g smalcu
- mąka
Kolendrę, lubczyk i kmin rzymski umieścić w moździerzu i rozetrzeć.
Grzyby namoczyć w 200 ml wody.
Karkówkę pokroić w kostkę wielkości około 3/3 cm. Posolić i oprószyć pieprzem. Następnie posypać mąką, tak aby każdy kawałek był dokładnie nią obtoczony. Mięso umieścić, najlepiej partiami, na patelni z rozgrzanym smalcem. Po obsmażeniu na złoty kolor mięso, bez tłuszczu przełożyć do garnka, w którym będzie przygotowywany gulasz. Zalać litrem gorącej wody i dusić na małym ogniu. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa zeszklić drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec dodać przyprawy z moździerza. Chwilę smażyć, a następnie zalać niewielką ilością wody. Dokładnie oczyścić dno patelni, a jej zawartość przelać do garnka z mięsem. Na tym etapie dodać do mięsa grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dusić około godziny. Po tym czasie dodać wino, pieprz, i obie papryki. Dusić jeszcze pół godziny. W razie potrzeby doprawić do smaku solą.
Gulaszu nie powinno się podprawiać mąką. Dzięki dodatkowi mąki przed smażeniem mięsa i procesowi duszenia sos sam osiągnie odpowiednią gęstość.
Komentarze
Prześlij komentarz