Gulasz z kurczaka i chorizo
Nie masz czasu, a marzy Ci się gulasz? Warto zrobić go z mięsa drobiowego. Mój powstał z fileta z kurczaka. Przygotowuje się go bardzo szybko, a i efekt smakowy jest doskonały. Do mojej wersji gulaszu dodałam pikantne chorizo, które nadało daniu charakteru.
Gulasz podałam z kaszą pęczak, ale będzie doskonałym dodatkiem do każdej innej kaszy, ryżu, czy ziemniaczanego puree.
(na 4 porcje)- 2 filety z kurczaka
- około 120 g pikantnego chorizo
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml śmietanki 30%
- 400 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka czerwonej, wędzonej papryki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotować składniki. Filety z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i posolić. Chorizo pokroić w plastry. Szalotkę pokroić w piórka, a marchew w tzw. zapałkę. Czosnek natomiast przecisnąć przez praskę.
W wysokiej patelni rozgrzać masło klarowane, na którym podsmażyć kurczaka i chorizo. Mięso wyjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu zeszklić szalotkę. Dodać marchew i smażyć, aż zmięknie. Dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć, następnie zalać całość gorącą wodą i gotować około 2 minuty. Dodać mięso, doprawić do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dokładnie wymieszać, zagotować i dodać koncentrat pomidorowy. Ponownie zagotować. Na koniec wlać zaklepkę przygotowaną z mąki i zimnej śmietanki. Całość jeszcze raz podgotować.
Komentarze
Prześlij komentarz