Domowy koncentrat pomidorowy

Już dawno nosiłam się z zamiarem zrobienia koncentratu. I w końcu postanowiłam zadziałać w tej kwestii :-). Kupiłam pięć kilogramów mięsistych, bardzo dojrzałych pomidorów i powstał koncentrat pomidorowy. Z owych 5 kilogramów pomidorów wyszło mi siedem słoiczków koncentratu. Zapakowałam go w oryginalne słoiczki po 210 g koncentracie Pudliszek. Mój koncentrat wyszedł bardzo gęsty i niesłychanie smaczny. Dodam jeszcze, że jakiś czas temu zakupiłam przecierak do owoców i warzyw. Na nim przetarłam mocno zredukowane pomidory. Szczerze mówiąc uważam zakup przecieraka za bardzo udany.

  • 5 kg pomidorów
  • 1 łyżeczka soli
Pomidory sparzyć w gorącej wodzie i obrać. Pokroić w grubą kostkę. Umieścić w garnku, najlepiej o nieprzywieralnych ściankach. Gotować, albo raczej smażyć. Mi zajęło to trzy dni. Oczywiście nie bez przerwy ;-). Ale kilkakrotnie w ciągu dnia załączyć gaz, zagotować. Gotować kilka chwil. Nie zapomnieć o mieszaniu.
Kiedy pomidory odparują przetrzeć je na przecieraku do warzyw i owoców, na najmniejszym sicie. Można użyć do przecierania zwykłego sita :-).
Po przetarciu dodać sól i ponownie gotować nawet przez godzinę.
Gorący koncentrat przelać do słoiczków. Zakręcić i zapasteryzować. Można to zrobić w garnku lub piekarniku.

Komentarze

Popularne posty