Gulasz cielęcy
Przez pomyłkę kupiłam cielęcinę. Nie żałuję. Gulasz wyszedł pierwszorzędny. Podałam go z kaszą pęczak i surówką z kapusty pak choi (przepisy na kaszę i surówkę w kolejnym poście).
Do dania użyłam masło klarowane. Pasuje do delikatnego smaku cielęciny. Dodam jeszcze, że cielęcina nie lubi czarnego pieprzu. Warto zaopatrzyć się w biały.
Ja gulasz zapiekałam przez godzinę w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Ja gulasz zapiekałam przez godzinę w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Polecam jeśli ktoś jeszcze nie jadł cielęciny :-).
(na 4 porcje)
- 800 g cielęciny (u mnie łopatka)
- 100 g surowego boczku wędzonego
- 250 g pieczarek (u mnie mini)
- 2 marchewki
- 2 szalotki
- 1 łyżka świeżego tymianku lub 1/2 suszonego
- 500 ml śmietanki 18%
- 2 łyżki śmietany 18% (śmietana jest ukwaszona)
- 3 łyżki masło klarowane lub innego tłuszczu
- około 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz biały
Cielęcinę pokroić na dość sporą kostkę (tak 3/3 cm). Posolić i przesypać tymiankiem. Odstawić na kilkanaście minut, aby nabrała smaku.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła, tak aby powstały skwarki. Skwarki odcedzić z tłuszczu i odstawić w miseczce.
Do tłuszczu z boczku dodać pozostałe masło. Cielęcinę oprószyć mąką i podsmażyć na złoty kolor (przynajmniej z dwóch stron). Wyjąć z patelni. Na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę szalotkę i pieczarki. Moje były malutkie, ale większe trzeba podzielić na ćwiartki. Po kilku minutach smażenia dodać pokrojoną w plastry marchew i dusić razem jakieś 5 minut. Wlać wino. Lekko odparować. Dolać całą śmietankę. Znowu chwilę dusić. Na koniec dorzucamy cielęcinę i połowę skwarków (reszta też się przyda - potem :-)). Dusić razem jeszcze kilka minut. Doprawić białym pieprzem.
Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym. Przykryć i zapiekać w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około godzinę. Gdyby mięso było jednak nadal za twarde potrzymać jeszcze kilka minut. Dojdzie, nawet się nie obejrzycie :-).
Do gotowego gulaszu dodać 2 łyżki śmietany. Wymieszać.
Do gotowego gulaszu dodać 2 łyżki śmietany. Wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz