Schabowy w majonezie i koperku
Schabowy. Niektórzy uważają, że to jedyny słuszny kotlet. W pewnym sensie podzielam to zdanie, ale zwykła panierka jest nieco nudna. Warto więc wcześniej zamarynować mięso lub urozmaicić panierkę. Na blogu są już przepisy na schabowego w mleku i cebuli oraz w maślance. Są też przepisy na aromatyczne panierki do kotletów: z suszonych borowików oraz cebulowa.
Tym razem schaboszczak był marynowany w majonezie z dodatkiem świeżego koperku. Uważam, że jest równie smaczny, jak te które przedstawiałam wcześniej. Polecam :-).
(na 2 porcje)- 2 kotlety schabowe z kością
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia - u mnie smalec
Koperek posiekać i wymieszać z majonezem i śmietaną.
Kotlety delikatnie ponacinać przy kości, a następnie dobrze rozbić za pomocą tłuczka na cienkie płaty. Posolić i doprawić pieprzem. Każdy kotlet dokładnie pokryć mieszaniną majonezową, umieścić w szczelnym pojemniku i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Można na dwanaście lub więcej godzin.
Na patelni rozgrzać smalec. Kotlety wyjąć z pojemnika, ale ich nie osuszać i opanierować w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz