Kotlet schabowy w maślance

Nie przepadam za schabowymi, ale od czasu do czasu chcę zrobić przyjemność MD i je przyrządzam. Kotlet schabowy z kością marynowany w cebuli i mleku już na blogu jest. Tym razem schaboszczaka marynowałam w maślance. Ze względu na zawartość kwasu mlekowego przyspiesza ona kruszenie mięsa. Jest ono wówczas bardziej delikatne.

Jak powszechnie wiadomo najlepszym tłuszczem do smażenia kotletów schabowych jest smalec. Więc tym razem moje schabowy tak właśnie były smażone.

(na 2 porcje)

  • 2 kotlety schabowe z kością 
  • 0,5 l maślanki
  • bułka tarta
  • mąka
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • smalec do smażenia
Mięso delikatnie ponacinać przy kości, a następnie rozbić tłuczkiem na bardzo cienkie płaty. Każdy kotlet posolić i doprawić pieprzem, a następnie umieścić je w pojemniku i zalać maślanką. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie kotlety wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Obtoczyć w mące, rozkłóconym jaju i bułce tartej, a następnie smażyć na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.

Komentarze

Popularne posty