Kotlety z kurczaka w cebulowej panierce
Jestem miłośniczką panierowanych kotletów z piersi kurczaka. Często kombinuję też ze stosowanymi przyprawami lub z dosmaczaniem panierki. I tak właśnie jest tym razem. To panierka w moich kotletach gra główną rolę. Już jeden przepis na aromatyczną panierkę znajduje się na blogu. Tym razem do bułki tartej dodałam prażoną cebulkę. Wyniosła ona moje kotlety na wyższy poziom. Że tak powiem - nieziemski smak :-).
(na 3 porcje)- 2 filety z kurczaka
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki prażonej cebulki
- 2 jaja
- 5 łyżek mąki
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Filety oczyścić, w miarę możliwości pokroić na mniejsze kawałki i rozbić za pomocą tłuczka. Doprawić solą i pieprzem.
Do miski wsypać bułkę tartą, prażoną cebulkę i 0,5 łyżeczki soli. Wszystko dokładnie wymieszać.
W osobnej miseczce przygotować mąkę.
Rozkłócić jajka.
Przygotowane mięso opanierować w mące, jaju i cebulowej bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Jeśli panierka zostanie można ją przesypać do szczelnego pojemniczka i przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Komentarze
Prześlij komentarz