Pampuchy z farszem grzybowym
Pampuchy lub jak kto woli kluski na parze to klasyk. Tym razem trochę inne. Z nadzieniem, ale nie byle jakim :-). Moje pampuchy nadziałam farszem grzybowym.
Ja farsz robiłam ze świeżych grzybów, ale doskonale nadadzą się grzyby mrożone lub te smażone w maśle. Dodatkiem do takich klusek może być sos grzybowy lub sos grzybowy na winie.
(farsz na około 10 do 12 klusek)- ciasto na kluski na parze z tego przepisu
- 400 g świeżych oczyszczonych i zblanszowanych grzybów
- 1 szalotka lub inna cebula
- sól
- pieprz
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki masła klarowanego
Przygotować ciasto na kluski na parze. W czasie, gdy ono rośnie przygotować farsz.
Grzyby, najlepiej oczyszczone, pokrojone i już zblanszowane odcedzić z płynu. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Wrzucić na nie grzyby i smażyć do momentu całkowitego odparowania wody. Następnie dodać szalotkę i smażyć jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz musi być wyraźny w smaku. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 lub 12 kęsów. Każdy kawałek ciasta delikatnie rozwałkować, następnie nałożyć część farszu i uformować kulkę. Przygotowane kluski odłożyć do wyrośnięcia na 15 minut. Gotować na parze 12 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz