Kluski na parze 2
Kluski na parze. Kto ich nie lubi? Niezapomniane danie z dzieciństwa. Tak, wiem już jeden przepis na ten smakołyk jest na blogu. Ale przecież dobrego nigdy za wiele.
Tym razem przepis nieco zmodyfikowany. Ten nie zawiera jaj. Mimo tego kluski wyszły niesłychanie puszyste i mięciutkie.
(na około 15 klusek)- 500 g maki pszennej (+ 50 g na wszelki wypadek)
- 250 - 300 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży (7 g suchych)
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Z drożdży, 250 ml letniego mleka, cukru i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałe składniki, bez oleju i tych 50 g mąki umieścić w misie robota lub miksera. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać. Kontrolować gęstość ciasta. Jeśli będzie za rzadkie dodać partiami pozostałą mąkę. Gdyby było za gęste podlewać stopniowo pozostałym mlekiem. Ciasto po wyrobieniu ma być miękkie. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Misę przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat, jeszcze raz, ale tym razem ręcznie wyrobić. Następnie podzielić na 15 równych kęsów i uformować z nich kulki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Kluski gotować na parze przez 12 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz