Kluski na parze (pampuchy)
Niezapomniane danie z dzieciństwa. Babcine najlepsze. Nigdy im nie dorównam.
Osobiście preferuję pampuchy ze słodkim sosem truskawkowym, ale może być każdy inny owocowy.
MD natomiast woli te na słono.
- 500 g mąki + dodatkowo 50 g
- 7 g suszonych drożdży (25 g zwykłych)
- 50 g masła
- 250 ml mleka
- 2 jaja
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Mąkę przesiać. Mleko lekko podgrzać. Masło roztopić.
Zrobić zaczyn - mleko wlać do miski, dodać drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Wymieszać. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodać pozostałą mąkę (50 g powinno zostać), jaja i sól. I teraz trzeba przystąpić do wyrabiania. Ja ciasto wyrabiam w robocie kuchennym, ale ręcznie też można - więcej pracy :-).
W momencie, gdy ciasto będzie odchodzić od ręki lub misy robota dodać stopione masło. Wyrobić. Jeżeli zajdzie taka potrzeba podsypać mąką. Tak wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na grubość 1 - 1,5 cm i za pomocą szklanki wycinać kółka. Oczywiście można ręcznie robić kulki, ale szklanką jest wygodniej i kluch są prawie równe ;-).
Wycięte krążki odkładać na wysypany mąką blat. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Kluski gotować w parowarze jakieś 12 - 15 minut każdą partię. Jeżeli nie posiadacie takiego sprzętu trzeba przykryć gazą i obwiązać sznurkiem garnek napełniony do połowy wodą. Zagotować wodę. Na gazę układać kluchy, przykryć metalową miską i również parować około 15 minut.
Super.Wszystkim smakowały!
OdpowiedzUsuńBoże, one wyglądają, jakby lukrem były polane.... Cudo 😍
OdpowiedzUsuń