Papryka konserwowa
Zaczyna się sezon na paprykę. Cudowne warzywo z którego można zrobić wiele pyszności np.: leczo, leczo węgierskie lub faszerowaną paprykę. Można ją dodać do sałatek, surówek lub szaszłyków.
Dziś przedstawiam przepis na paprykę konserwową, czyli taką w zalewie octowej. Do moich słoiczków dodałam jeszcze olej. Część papryki pokroiłam w około 2 cm szerokości paski, a z resztek zrobiłam kostkę - doskonała do surówek i sałatek.
- 2 kg papryki
- 2 cebule szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 6 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 30 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka gorczycy
- po 3 łyżki oleju na słoik
- 1 l wody
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżki soli
Wodę, ocet, sól i cukier zagotować. Następnie dodać do garnka pokrojone w plasterki szalotkę i czosnek oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Całość gotować 5 minut.
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić - w dowolnej wielkości kawałki. Tak przygotowaną ułożyć w słoikach, zalać gorącą zalewą. Do każdego słoika dodać przyprawy z zalewy i po 3 łyżki oleju.
Słoiki zakręcić i zapasteryzować.
Ja pasteryzuję w piekarniku. Ustawić temperaturę 130 stopni C i termoobieg. Do zimnego piekarnika wstawić słoiki i pasteryzować od momentu osiągniecia 130 stopni C przez 35 minut. Po tym czasie wyłączyć i otworzyć piekarnik. Wystudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz