Leczo
Leczo to potrawa wywodząca się z Węgier. Jej podstawowymi składnikami są papryka, pomidory i cebula. Wszystkie inne dodatki roślinne to już wariacje na temat lecza.
W sezonie paprykowym robię je dosyć często. Na dodatek nie na smalcu, jak w przepisach węgierskich tylko na oleju.
Do swojej wersji lecza jako mięsnej wkładki używam kiełbasy parówkowej i niekiedy dodaję frankfurterki.
Jest to mój autorski przepis, w którym trzymam się zasady: 2:2:1, czyli dwie porcje papryki i pomidorów na jedną porcję kiełbasy.
Moje leczo jest tym razem mocno czerwone, ale do jego przygotowania użyłam samej czerwonej papryki :-).
- 2 kg papryki
- 2 kg pomidorów
- 700 g kiełbasy parówkowej
- 300 g frankfurterek
- 400 g cebuli
- 1/2 szklanki oleju
- 2 - 3 łyżek soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1,5 łyżeczki papryki wędzonej
- 5 kropli piri piri - opcjonalnie
- 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego - tylko w razie potrzeby
Wszystkie składniki przygotowuję sobie wcześniej, bo ciężko nadążyć ze smażeniem i krojeniem jednocześnie ;-), a jest co kroić.
W niewielkim garnku zagotować wodę. Sparzyć w niej pomidory - łatwiej schodzi skórka.
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić we kostkę.
Sparzone i ostudzone pomidory obrać i pokroić w dużą kostkę usuwając zielony rdzeń.
Kiełbasę parówkową obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Frankfurterki w około 3 cm kawałki, które też należy przeciąć na pół.
1/4 szklanki oleju rozgrzać na patelni i zeszklić na niej cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać kiełbasę. Smażyć, aż się zezłoci. Ciągle należy mieszać, aby nie przywarła do patelni.
W tym samym czasie w dużym garnku rozgrzać pozostały olej i dusić na nim pomidory. Od czasu do czasu należy je mieszać. Dodać łyżkę soli. Kiedy płyn się zredukuje wrzucić paprykę i dusić do momentu zmięknięcia papryki.
Do pomidorów z papryką przerzucić kiełbasę. Wymieszać. Dodać papryki, pieprz, piri piri i połowę pozostałej soli. Zagotować. Spróbować. W razie potrzeby dosolić. Można również zwiększyć ilość papryk i pieprzu.
Może zaistnieć też potrzeba dodania koncentratu pomidorowego - chodzi o kwaśność lecza. Niestety jest to uzależnione od smaku i dojrzałości pomidorów. Im bardziej dojrzałe wybierzecie tym mniejsze prawdopodobieństwo użycia koncentratu.
Komentarze
Prześlij komentarz