Burek z kurczakiem
Jeśli śledzicie mojego bloga, to na pewno zapoznaliście się już z burkiem. Na blogu znajdują się już przepisy na to arabsko - bałkańskie danie: burek z fetą i kurczakiem oraz burek z mięsem. Tym razem burek z kurczakiem w beszamelu oraz serem camembert i żurawiną. Żurawina ożywia smak całego dania.
Burka robiłam z wcześniej upieczonego kurczaka - no cóż czasem mięsko zostaje po wcześniejszej potrawie. Warto więc dać mu drugie życie :-).
- 640 g mięsa z pieczonego kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka przyprawy węgierskiej łagodnej
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 350 ml mleka
- sól
- pieprz
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 słoika żurawiny
- 1 ser camembert
- 8 płatów ciasta filo
- 2 łyżki masła klarowanego
Zaczynamy od beszamelu. W rondelku roztopić masło. Dodać łyżkę mąki i zrobić jasną zasmażkę. Następnie, ciągle mieszając, wlać zimne mleko. Gotować, aż beszamel zgęstnieje i straci posmak maki. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
Mięso z kurczaka pokroić lub poszarpać.
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim mięso. Dodać pieprz i przyprawę. Zamiast przyprawy węgierskiej można użyć czosnku, suszonej cebuli i pokrojonych w kosteczkę suszonych pomidorów. Do gorącego kurczaka wlać beszamel i całość dokładnie wymieszać.
Roztopionym masłem klarowanym posmarować formę do tarty. Na dno formy nałożyć 4 płaty ciasta filo. Spód naszego burka posmarować żurawiną i rozłożyć na niej pokrojony w plastry camembert. Następnie przełożyć kurczaka z beszamelem. Wyrównać powierzchnię i jeżeli chcecie można na wierzchu zrobić kilka kleksów z żurawiny. Całość przykryć trzema płatami ciasta filo. Zwisające brzegi ciasta zawinąć na wierzch i nakryć ostatnim płatem. Wierzch posmarować masłem klarowanym.
Burka wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C z termoobiegiem i piec 35 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz