Burek z mięsem
Burek to jak już pisałam w innym poście - burek z fetą, szpinakiem i kurczakiem - to potrawa kuchni bałkańskiej i arabskiej. Tym razem ciasto filo nafaszerowałam mięsem wieprzowym z dodatkami. Aby pięknie się prezentował farsz zawinęłam w pojedyncze płaty filo, a następnie zrobiłam z nich ślimaka. Ale nie o wygląd tu chodzi, a o smak. A ten był ekstra.
- 12 płatów filo
- 720 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, boczek)
- 3 szalotki
- 2 marchewki
- mały pęczek selera naciowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 puszki pomidorów lub pomidorów ze słoika
- 1 papryka czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oleju
- 100 g masła klarowanego
Mięso zmielić w maszynce do mielenia na średnich oczkach.
W wysokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę szalotkę. Następnie dodać zmielone mięso i wszystko smażyć przez 10 minut. Do masy mięsnej dodać pokrojone w kostkę paprykę, marchew oraz seler naciowy. Ponownie całość smażyć przez 10 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory, koncentrat, cukier i pozostałe przyprawy. Całość smażyć do momentu aż odparuje płyn. Farsz ma być gęsty. Przestudzić. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier nałożyć pojedynczy płat filo i posmarować go roztopionym masłem klarowanym. Dziesięć płatów ciasta filo delikatnie posmarować roztopionym masłem, a następnie rozłożyć na nich farsz. Każdy płat zwinąć niezbyt ściśle w rulon, a następnie układać na kształt ślimaka na środku blachy do pieczenia. Ślimaka posmarować masłem. Spodni płat filo nawinąć na ślimaka. Następnie nałożyć ostatni płat. Podwinąć go pod spód, a wierzch po raz ostatni posmarować masłem. Tak przygotowany burek wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz