Burek z fetą, szpinakiem i kurczakiem

Burek to potrawa kuchni bałkańskiej i arabskiej. Jej głównym składnikiem jest ciasto filo - cieniutkie niczym papier blaty ciasta nasączane tłuszczem i przekładane różnymi farszami. Spotyka się burka z farszem mięsnym, wegetariańskim lub mieszanym. 

Mój dzisiejszy burek napełniłam szpinakiem, serem feta i gotowanym kurczakiem. I znów nie będę skromna - wyszedł doskonale :-). Polecam. Nie jest ciężki do zrobienia, a ciasto można dostać w każdym większym markecie lub internecie.

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren pieprzu
  • sól
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 270 g sera feta
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • kilka płatów ciasta filo
  • około 100 g masła klarowanego

W garnku umieścić filety z kurczaka, liście laurowe, pieprz i łyżeczkę soli. Zalać wodą i ugotować. Następnie kurczaka wystudzić i pokroić w drobną kostkę.

W wysokiej patelni na oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać mrożony szpinak i smażyć do jego rozmrożeni i odparowania wody. Dodać świeży szpinak i chwilę podsmażać. Zdjąć z patelni, wystudzić, a następnie dodać pokruszoną fetę i kurczaka. Wymieszać. Doprawić pieprzem.

Roztopić masło klarowane.

Pojedynczy płat ciasta posmarować masłem klarowanym. Wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć wałeczek z farszu. Zawinąć płat do połowy. Pozostałą część płata ponacinać w paski o szerokości około 2 cm i dalej zwijać. Pojedynczy wałek przeciąć na pół. Tak postępować z pozostałymi płatami filo i farszem. Przygotowane w ten sposób rulony ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i obficie posmarować masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 - 250 stopni C. Piec 30 minut.

Komentarze

Popularne posty