Burek z fetą, szpinakiem i kurczakiem
Burek to potrawa kuchni bałkańskiej i arabskiej. Jej głównym składnikiem jest ciasto filo - cieniutkie niczym papier blaty ciasta nasączane tłuszczem i przekładane różnymi farszami. Spotyka się burka z farszem mięsnym, wegetariańskim lub mieszanym.
Mój dzisiejszy burek napełniłam szpinakiem, serem feta i gotowanym kurczakiem. I znów nie będę skromna - wyszedł doskonale :-). Polecam. Nie jest ciężki do zrobienia, a ciasto można dostać w każdym większym markecie lub internecie.
- 2 filety z kurczaka
- 2 liście laurowe
- 8 ziaren pieprzu
- sól
- 300 g świeżego szpinaku
- 150 g mrożonego szpinaku
- 270 g sera feta
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- kilka płatów ciasta filo
- około 100 g masła klarowanego
W wysokiej patelni na oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać mrożony szpinak i smażyć do jego rozmrożeni i odparowania wody. Dodać świeży szpinak i chwilę podsmażać. Zdjąć z patelni, wystudzić, a następnie dodać pokruszoną fetę i kurczaka. Wymieszać. Doprawić pieprzem.
Roztopić masło klarowane.
Pojedynczy płat ciasta posmarować masłem klarowanym. Wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć wałeczek z farszu. Zawinąć płat do połowy. Pozostałą część płata ponacinać w paski o szerokości około 2 cm i dalej zwijać. Pojedynczy wałek przeciąć na pół. Tak postępować z pozostałymi płatami filo i farszem. Przygotowane w ten sposób rulony ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i obficie posmarować masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 - 250 stopni C. Piec 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz