Żurawina
Żurawina, to wszechstronny owoc. Ma działanie prozdrowotne. Szczególnie polecana jest osobom mającym problemy z nerkami i układem moczowym, przewodem pokarmowym - łagodzi dolegliwości wrzodowe, a i z grzybicą sobie poradzi.
Ja jednak polecam ją w postaci dżemu, jako dodatek do mięs i serów.
- 1 kg żurawiny
- 600 g cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
- woda (ewentualnie)
Owoce żurawiny oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Umieścić w garnku i zasypać cukrem. Podlać niewielką ilością wody. Gotować do momentu rozpadnięcia się owoców. Wyłączyć gaz i pozostawić do następnego dnia.
Kolejnego dnia ponownie zagotować, zmniejszyć ogień, ciągle mieszając smażyć aż uzyska się odpowiednią konsystencję. Dodać sok z cytryny. Wymieszać, zagotować i umieścić w wyparzonych słoiczkach.
Ja dodatkowo słoiki pasteryzuję wstawiając je do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C na jakieś 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz