Barszcz wigilijny 2

Barszcz wigilijny to osobna historia. Jaka kucharka, jaki kucharz to inny przepis. Jeden już na blogu jest. Teraz czas na kolejny przepis tym razem z zakwasem buraczanym. Oczywiście zakwas własnej roboty, ale można użyć kupnego. 

Jeśli jeszcze nie macie barszczu, to jest odpowiedni moment, aby zacząć go przygotowywać.

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 2 cebule
  • 6 - 8 buraków
  • garść lub więcej suszonych grzybów
  • 1 bardzo dojrzały pomidor lub 2 - łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 - 3 l wody
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • około 900 ml mocnego wywaru z grzybów (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 l zakwasu buraczanego
Warzywa obrać. Buraki odłożyć, a pozostałe wraz z grzybami umieścić w garnku i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i sól. Gotować do miękkości warzyw. W trakcie gotowania dodać pomidora lub koncentrat oraz dolewać wodę. Gdy warzywa zmiękną dodać buraki i całość gotować około pół godziny. Pod koniec wsypać majeranek. 
Po pół godzinie barszcz przecedzić. Przecedzony wstawić na ogień. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać zakwas buraczany i zagotować. Po zagotowaniu ponownie sprawdzić smak. Dodać cukier, a w razie potrzeby sól i pieprz. Gdyby się okazało, że barszcz jest mało kwaśny można dodać octu lub soku z cytryny.

Komentarze

Popularne posty