Podwójny burger
Szybki burger na śniadanie? A dlaczego nie? Tym razem ponownie mięso to gotowiec. W końcu miał być szybki :-). Kupiłam gotowe, przyprawione burgery z mięsa wołowego - oczywiście takie do usmażenia, a nie te mrożone podeszwy do podgrzania :-). Burger wyszedł bardzo dobry, a MD stwierdził, że takim jednym można się solidnie najeść.
(na jedną porcję)- 1 bułka do hamburgerów lub domowa bułka
- 2 burgry
- 4 plastry sera żółtego
- 1 średni ogórek małosolny lub kiszony
- 1 szalotka
- 1 łyżka oleju
- majonez
- keczup
Na łyżce oleju zrumienić cebulkę, następnie odsączyć ją na ręczniku papierowym.
Bułkę przekroić na pół. Na każdej połówce ułożyć po plasterku sera i wstawić do piekarnika, aby się podgrzała i stopił się ser.
Rozgrzać patelnię grillową i usmażyć na niej burgery. Po obróceniu burgerów nałożyć na nie pozostałe plastry sera żółtego.
Połówki bułki posmarować majonezem i keczupem. Na dolną część nałożyć pierwszego burgera. Na niego pokrojonego w plastry ogórka oraz usmażoną cebulkę. Nakryć obróconym serem do dołu drugim burgerem i nakryć górą bułki. Aby burger na rozjechał się dobrze przebić go szpatułką do szaszłyków.
Komentarze
Prześlij komentarz