Bułki do hamburgerów
Proste w przygotowaniu, pyszne i mięciutkie bułki. Idealnie nadają się do przygotowania wszelkiego rodzaju burgerów. Świetne również na śniadanie, podwieczorek lub kolację :-).
(na 6 do 8 bułek)- 250 ml letniej wody
- 420 g + 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 30 g masła
- 1 jajo
- 7 g drożdży suszonych lub 25 g świeżych
- sezam
- mąka do podsypania
Mąkę przesiać.
Z letniej wody, 4 łyżek mąki, łyżki cukru i drożdży zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
Do wrośniętego zaczynu wsypać pozostałą mąkę (bez tych 3 dodatkowych łyżek), sól, wbić jajo i wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto będzie bardzo lepkie podsypać pozostawioną mąką. Na koniec dodać roztopione masło i jeszcze przez kilka chwil wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około jedną godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyjąć na stolnicę obsypaną mąką, ponownie wyrobić i podzielić na 6 lub 8 równych części.
Każdą część uformować w kulkę i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około 50 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki delikatnie, przy pomocy pędzelka posmarować letnią wodą i obsypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 do 18 minut, do zezłocenia.
Komentarze
Prześlij komentarz