Ogórki z kamionki - małosolne
Nadszedł czas na ogórki. Głównie te małosolne. W czasie upałów doskonałe na pragnienie.
Jest to kolejny przepis, w którym ciężko będzie podać ilość składników. Niektóre z nich dodaję na wyczucie.
Ogórki małosolne robię w glinianym naczyniu. Nie oznacza to jednak, że nie wyjdą w słoju, czy innym naczyniu. W domu zawsze robiliśmy w glinianym, więc do swojego również zakupiłam takie :-).
- 2 kg ogórków
- 5 ząbków czosnku
- koper
- liście chrzanu
- kawałek korzenia chrzanu (tak około 5 cm)
- 6 liści wiśni (opcjonalnie)
- 1 łyżka soli kamiennej na 1 litr wody
- woda
Ogórki umyć, usunąć ogonek. Korzeń chrzanu umyć i pociąć na mniejsze kawałki.
W naczyniu na dnie układamy część liści chrzanu, wiśni i kopru. Wrzucamy 2 ząbki czosnku i kilka kawałków chrzanu. Pionowo, dupkami do góry (ta część od ogonka) stawiamy w kamionce ogórki. Mi wyszły dwie warstwy. Więc na pierwszą położyłam trochę kopru, liście wiśni i chrzanu oraz resztę czosnku i korzeń chrzanu. Ułożyć pozostałe ogórki. Przykryć liśćmi chrzanu.
Ogórki zalewamy solanką przygotowaną wg proporcji: 1 łyżka soli kamiennej na 1 litr wody. Lepiej nie zmieniać tej proporcji - sprawdzona. Solanka musi przykryć ogórki.
Ja na wierzch kładę talerzyk - ma obciążyć ogórki, tak aby nie wypływały na wierzch. Nałożyć przykrywkę od kamionki, a w razie jej braku inną.
Można jeść po, w moim uznaniu 3 - 4 dniach, a nawet już na drugi. MD tak je :-).
Komentarze
Prześlij komentarz