Cytrynówka
Po aroniówce, jeżynówce i nalewce z borówki amerykańskiej przyszedł czas na cytrynówkę. Niezwykle aromatyczna i orzeźwiająca nalewka, w pięknym kolorze. Taką nalewkę można robić o każdej porze roku. Warto więc spróbować :-). Nalewka najlepiej smakuje po schłodzeniu.
(na około 2,2 l)- 10 cytryn
- 350 ml wody
- 2 szklanki cukru (pojemność 250 ml)
- 500 ml spirytusu 95%
- 500 ml wódki 40%
Cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Trzy cieniutko obrać (najlepiej przy użyciu obieraczki), tak aby na skórce nie było białych elementów (są gorzkie i taki smak oddadzą). Skórki pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w słoiczku i zalać wódką. Odstawić na dwa dni w ciepłe miejsce.
Cytryny przekroić na pół i dokładnie wycisnąć z nich sok. Sok przecedzić przez gęste sitko i przelać do dużego słoika.
W rondelku zagotować wodę, wsypać do wrzątku cukier i gotować do momentu całkowitego jego rozpuszczenia. Syrop wystudzić, a następnie przelać do słoika z sokiem i dokładnie wymieszać. Do takiej mieszaniny dolać spirytus i ponownie wymieszać. Słoik zamknąć i również odstawić w ciepłe miejsce na dwa dni. Po tym czasie przecedzić przez sitko aromatyczną wódkę (tę którą były zalane skórki) i wlać do słoika z sokiem i spirytusem. Wymieszać i ponownie odstawić na dwa dni.
Po dwóch dniach ponownie gotową nalewkę przecedzić przez gęste sitko i przelać do wyparzonych butelek. Butelki zakręcić lub zakorkować i odstawić do dalszego leżakowania. Oczywiście można pić tuż po przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz