Jeżynówka

Jeżynówka. Kolejna nalewka na blogu. Mamy już jesień, więc o jeżyny może być nieco ciężko, ale nie oznacza to, że nie można ich dostać. W końcu są odmiany późne. Można też prace nad taką nalewką przełożyć na lato kolejnego roku :-). Jednak warto postarać się o jeżyny teraz. Wierzcie mi, że warto :-).

(około 1,75 l)

  • 1 kg jeżyn
  • 500 g cukru
  • 400 ml spirytusu 95%
  • 500 ml wódki 40%
Jeżyny przejrzeć, a następnie umyć i dokładnie osuszyć. Tak przygotowane owoce umieścić w dużym słoiku. Najlepiej umieszczać je porcjami, a każda przesypywać cukrem. 
Słoik z owocami odstawić na trzy dni. W międzyczasie owce można wymieszać, lekko je rozgniatając. Po trzech dniach do słoika wlać wódkę i spirytus. Dokładnie wymieszać i odstawić na cztery tygodnie w ciepłe miejsce.
Po tym czasie nalewkę przecedzić przez sito wyłożone gazą lub worek do filtracji. Owoce dodatkowo można odcisnąć, a powstały płyn dolać do nalewki. Tak przygotowaną nalewkę przelać do wyparzonych butelek, zakręcić lub zakorkować, a następnie delektować się smakiem.

Komentarze

Popularne posty