Aroniówka
Tym razem coś tylko dla dorosłych. Aroniówka, czyli nalewka z aronii.
Aronia to owoce z końca lata, lekko cierpkie. Nadają się na soki, dżemy i nalewki. I właśnie przepisem na taką nalewkę chcę się z Wami podzielić.
Nalewka sprawdza się doskonale przy przeziębieniach. Super rozgrzewa :-). Idealna na jesienne i zimowe wieczory.
- 1,2 kg aronii
- 30 listków z wiśni
- 1 l wody
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 700 g cukru
- 1/2 l spirytusu
- 1/2 l wódki
Pierwszym etapem przygotowania nalewki jest zamrożenie owoców aronii. Co najmniej dobę muszą spędzić w zamrażarce. Stracą gorycz.
Po tym czasie w dość sporym garnku warstwami układać aronię i liście z wiśni. Dolać litr wody i gotować 20 minut.
Po tym czasie odcedzić. Do płynu dodać cukier, kwasek cytrynowy i kilka minut gotować.
Płyn zostawić do wystygnięcia.
Do zimnego soku wlać alkohol. Wymieszać, a następnie rozlać do butelek.
Komentarze
Prześlij komentarz