Placki z cukinii
Placki ziemniaczane zna każdy i większość z nas je uwielbia. Mogą być bez dodatków lub z mięsno - serową wkładką. Tym razem też placki, ale nie z ziemniaków tylko z cukinii.
Ciekawa i równie smaczna wersja zarówno placków, jak i cukinii :-). Można je serwować ze śmietaną lub tzw. gzikiem.
- 1 kg cukinii
- 150 g marchwi
- 1 cebula
- 100 g żółtego sera
- 1 jajo
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Marchew i cebulę obrać i wraz z umytą cukinią zetrzeć na tarce na wiórki. Posolić i pozostawić na 10 minut. Po tym czasie całość odcisnąć z nadmiaru płynu. Dodać koperek, jajo, starty żółty ser, pieprz i w razie potrzeby sól. Dokładnie mieszając dodać mąkę.
Tak przygotowane ciasto wykładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz