Placki ziemniaczane z żółtym serem i wędzonką

Placki ziemniaczane dają duże możliwości popisania się inwencją twórczą. Dlatego tym razem inna ich odsłona. Bardzo wytrawna. Można je podawać z keczupem, serkiem lub śmietaną.

(na 3 - 4 porcji)
  • 8 dużych ziemniaków
  • 250 g niezbyt chudej wędzonki
  • 200 g sera żółtego - u mnie gouda
  • 100 g chedara
  • 1 jajo
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Wędzonkę pokroić w plastry, a następnie w 1,5 cm długości i 0,5 cm szerokości paski.
Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki obrać. 4 sztuki zetrzeć na tarce do ziemniaków, a pozostałe na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie w/w składniki wymieszać z jajem, mąką, solą i pieprzem.
Smażyć na złoty kolor. Pamiętajcie, że w mieszaninie jest żółty ser. On się szybciej topi i podsmaża, a przez to placki będą ciemniejsze. Po usmażeniu placki odsączyć na ręczniku papierowym.

Komentarze

Popularne posty