Placki ziemniaczane z żółtym serem i wędzonką
Placki ziemniaczane dają duże możliwości popisania się inwencją twórczą. Dlatego tym razem inna ich odsłona. Bardzo wytrawna. Można je podawać z keczupem, serkiem lub śmietaną.
(na 3 - 4 porcji)
- 8 dużych ziemniaków
- 250 g niezbyt chudej wędzonki
- 200 g sera żółtego - u mnie gouda
- 100 g chedara
- 1 jajo
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wędzonkę pokroić w plastry, a następnie w 1,5 cm długości i 0,5 cm szerokości paski.
Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki obrać. 4 sztuki zetrzeć na tarce do ziemniaków, a pozostałe na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie w/w składniki wymieszać z jajem, mąką, solą i pieprzem.
Smażyć na złoty kolor. Pamiętajcie, że w mieszaninie jest żółty ser. On się szybciej topi i podsmaża, a przez to placki będą ciemniejsze. Po usmażeniu placki odsączyć na ręczniku papierowym.
Komentarze
Prześlij komentarz