Gołąbki ziemniaczane

Gołąbki. Każdy je zna. Z ryżem i mięsem, z kaszą, z samym mięsem, wegetariańskie i co tam komu na myśl przyjdzie. Ale czy znacie gołąbki ziemniaczane? Są doskonałą alternatywą dla zwykłych gołąbków, a jeśli ktoś lubi i robi babkę ziemniaczaną, to i dla niej. Nadzieniem są surowe starte ziemniaki z dodatkiem wędzonki. Po prostu pyszne. Najlepiej smakują z sosem grzybowym (sos grzybowy lub sos grzybowy na białym winie). Można też podać z sosem pieczarkowym.

  • 1,1 kg wędzonego chudego boczku
  • 7 średniej wielkości cebul lub szalotek
  • 2 średnie kapusty
  • 5 kg ziemniaków
  • 0,5 l śmietanki 30%
  • 200 g śmietany 18%
  • 4 jaja
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 garści suszonych grzybów
Kapustę sparzyć, oddzielić liście i odciąć z nich twarde części.
Boczek pokroić w paski i podsmażyć. Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na tarce, tak jak na placki ziemniaczane.
Ziemniaki odsączyć z nadmiaru wody. Można lekko docisnąć. Zebrać mączkę skrobiową i dodać do masy ziemniaczanej. Do ziemniaków wbić jaja, dodać wędzonkę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.


Na liście kapusty nakładać ziemniaczany farsz i formować tak, jak zwykłe gołąbki. Odkładać na tacę - gołąbki wypuszczą jeszcze trochę płynu. Następnie układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i wyłożonym niepotrzebnymi liśćmi kapusty. 


Gołąbki zalać mieszanką śmietan i posypać suszonymi grzybami. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 2 - 2,5 godziny.

Komentarze

Popularne posty