Makowiec na białym maku i kruchym spodzie
Niezaprzeczalnie zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Nawet zima się pospieszyła i leży śnieg. O reklamach i wystawach sklepowych nie będę wspominać :-).
A, że Święta blisko to trzeba pomyśleć o nowych przepisach. Tym razem makowiec na białym maku z kruchym spodem. Na blogu jest makowiec drożdżowy, ale czasem warto coś zmienić. MD stwierdził, że taki "biały" bardziej mu smakuje. Nie jest zwolennikiem niebieskiego maku :-).
(blaszka 25/39 cm)Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka lub 4 małe
- 100 g cukru
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Masa makowa:
- 500 g suchego białego maku
- 2 średnie jabłka
- 100 g orzechów włoskich
- 3 białka
- 50 g suszonych moreli
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 jaja
- ekstrakt z migdałów
- 130 g cukru
- 5 łyżek bułki tartej
- 100 g masła
- szczypta soli
Lukier:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 5 lub więcej łyżek gorącej wody
Mak zalać gorącą wodą i zagotować. Następnie zestawić z ognia, nakryć pokrywką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie mak przecedzić na bardzo gęstym sicie i trzykrotnie zmielić na sitku do mielenia maku.
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota kuchennego i wyrobić ciasto kruche. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki. Ciasto można wyrobić ręcznie.
W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotować masę makową.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach dobrze wymieszać z żółtkami.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
W głębokim rondlu roztopić masło i podsmażyć na nim mak, następnie dodać cukier wraz z cukrem waniliowym, posiekane morele i orzechy włoskie, rodzynki, skórkę pomarańczową i wszystko smażyć około 5 minut. Zestawić z ognia, przestudzić. Do takiej masy dodać ekstrakt migdałowy, bułkę tartą i jabłka z żółtkami. Wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę. I wszystko jeszcze raz, ale tym razem bardzo delikatnie wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować do wielkości blaszki. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryć warstwą papieru do pieczenia i obciążyć specjalnymi kulkami lub suchym ryżem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z opcją góra/dół i piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć blaszkę, zdjąć obciążenie wraz z papierem i nałożyć przygotowaną masę makową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika na 50 minut.
Po upieczeni przestudzić i polać lukrem - cukier puder umieścić w misce; stopniowo dodawać do niego gorącą wodę i dokładnie mieszać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Komentarze
Prześlij komentarz