Makowiec na białym maku i kruchym spodzie

Niezaprzeczalnie zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Nawet zima się pospieszyła i leży śnieg. O reklamach i wystawach sklepowych nie będę wspominać :-).

A, że Święta blisko to trzeba pomyśleć o nowych przepisach. Tym razem makowiec na białym maku z kruchym spodem. Na blogu jest makowiec drożdżowy, ale czasem warto coś zmienić. MD stwierdził, że taki "biały" bardziej mu smakuje. Nie jest zwolennikiem niebieskiego maku :-).

(blaszka 25/39 cm)

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka lub 4 małe
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii 

Masa makowa:

  • 500 g suchego białego maku
  • 2 średnie jabłka
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 białka
  • 50 g suszonych moreli
  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • ekstrakt z migdałów
  • 130 g cukru
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 100 g masła
  • szczypta soli
Lukier:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 5 lub więcej łyżek gorącej wody
Mak zalać gorącą wodą i zagotować. Następnie zestawić z ognia, nakryć pokrywką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie mak przecedzić na bardzo gęstym sicie i trzykrotnie zmielić na sitku do mielenia maku.
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota kuchennego i wyrobić ciasto kruche. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki. Ciasto można wyrobić ręcznie.
W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotować masę makową.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach dobrze wymieszać z żółtkami.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
W głębokim rondlu roztopić masło i podsmażyć na nim mak, następnie dodać cukier wraz z cukrem waniliowym, posiekane morele i orzechy włoskie, rodzynki, skórkę pomarańczową i wszystko smażyć około 5 minut. Zestawić z ognia, przestudzić. Do takiej masy dodać ekstrakt migdałowy, bułkę tartą i jabłka z żółtkami. Wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę. I wszystko jeszcze raz, ale tym razem bardzo delikatnie wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować do wielkości blaszki. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryć warstwą papieru do pieczenia i obciążyć specjalnymi kulkami lub suchym ryżem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z opcją góra/dół i piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć blaszkę, zdjąć obciążenie wraz z papierem i nałożyć przygotowaną masę makową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika na 50 minut.
Po upieczeni przestudzić i polać lukrem - cukier puder umieścić w misce; stopniowo dodawać do niego gorącą wodę i dokładnie mieszać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Komentarze

Popularne posty