Makowiec
Witam po dłuższej nieobecności.
Życzę Wam, odwiedzającym bloga, na ten Nowy 2019 Rok wszystkiego, co najlepsze. Niech przygotowywane przez Was potrawy zawsze się udają, a jedzący je niech sięgają po dokładki. Powodzenia w kuchennym "szaleństwie".
Dziś, może z opóźnieniem, ale jednak podam przepis na makowca. W sumie na dwa, bo tyle wychodzi z tego przepisu.
Przepis sprawdzony. Ciasto zawsze wychodzi. Polecam :-)
(na 2 makowce)
Ciasto:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży świeżych
- 2 żółtka
- 1 jajo
- około 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła lub margaryny (kostka 250 g)
- sól
- 500 g maku
- spora łyżka miodu
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru (wedle smaku)
- 50 g masła lub margaryny
- 2 białka
- cukier waniliowy
- szczypta drożdży
- bakalie tak około 3/4 szklanki (rodzynki, orzechy włoskie, migdały)
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i niewielką ilością mąki - zrobić tzw. zaczyn. Odstawić, aż wyrośnie. Żółtka i całe jajo utrzeć z cukrem, wsypać szczyptę soli. Dodać do przesianej mąki. Wlać zaczyn. Dobrze wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopiony tłuszcz. Wyrabiać do momentu, aż ciasto straci połysk. Odstawić do wyrośnięcia - ma podwoić objętość.
Na dzień przed zwijaniem makowców należy zaparzyć mak i odstawić do wystygnięcia. Bakalie również zaparzyć, osobno rodzynki, orzechy i migdały. W przypadku orzechów i migdałów zaparzenie powoduje nie tylko ich zmiękczenia, ale także utratę goryczki. Następnie dokładnie odsączyć z płynu.
Zemleć mak (w zwykłej maszynce trzykrotnie, a w maszynce, która posiada sitko do maku - dwukrotnie). Pod koniec mielenia dodać cukier. Orzechy i migdały posiekać.
Stopić tłuszcz, dodać miód, a następnie mak i bakalie. Przez chwilę podgrzewać ciągle mieszając. Do wystudzonego maku dodać roztarte z łyżką cukru drożdże i pianę z białek. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na prostokąt. Rozłożyć na cieście mak, zostawiając na końcach po około 2 cm samego ciasta. Krótsze boki lekko zawinąć do środka. Zwinąć makowce. Ułożyć na wysmarowanej blasze, zwinięciem do dołu. Odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec przez 1 godzinę, w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku. Sprawdzić patyczkiem. Jeśli będzie wilgotny piec jeszcze około 10 minut. Gotowe makowce można polać lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz