Makowiec

Witam po dłuższej nieobecności. 
Życzę Wam, odwiedzającym bloga, na ten Nowy 2019 Rok wszystkiego, co najlepsze. Niech przygotowywane przez Was potrawy zawsze się udają, a jedzący je niech sięgają po dokładki. Powodzenia w kuchennym "szaleństwie".

Dziś, może z opóźnieniem, ale jednak podam przepis na makowca. W sumie na dwa, bo tyle wychodzi z tego przepisu.
Przepis sprawdzony. Ciasto zawsze wychodzi. Polecam :-)

(na 2 makowce)

Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • około 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła lub margaryny (kostka 250 g)
  • sól
Nadzienie:
  • 500 g maku
  • spora łyżka miodu
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru (wedle smaku) 
  • 50 g masła lub margaryny
  • 2 białka
  • cukier waniliowy
  • szczypta drożdży
  • bakalie tak około 3/4 szklanki (rodzynki, orzechy włoskie, migdały)
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i niewielką ilością mąki - zrobić tzw. zaczyn. Odstawić, aż wyrośnie. Żółtka i całe jajo utrzeć z cukrem, wsypać szczyptę soli. Dodać do przesianej mąki. Wlać zaczyn. Dobrze wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopiony tłuszcz. Wyrabiać do momentu, aż ciasto straci połysk. Odstawić do wyrośnięcia - ma podwoić objętość.
Na dzień przed zwijaniem makowców należy zaparzyć mak i odstawić do wystygnięcia. Bakalie również zaparzyć, osobno rodzynki, orzechy i migdały. W przypadku orzechów i migdałów zaparzenie powoduje nie tylko ich zmiękczenia, ale także utratę goryczki. Następnie dokładnie odsączyć z płynu. 
Zemleć mak (w zwykłej maszynce trzykrotnie, a w maszynce, która posiada sitko do maku - dwukrotnie). Pod koniec mielenia dodać cukier. Orzechy i migdały posiekać.
Stopić tłuszcz, dodać miód, a następnie mak i bakalie. Przez chwilę podgrzewać ciągle mieszając. Do wystudzonego maku dodać roztarte z łyżką cukru drożdże i pianę z białek. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na prostokąt. Rozłożyć na cieście mak, zostawiając na końcach po około 2 cm samego ciasta. Krótsze boki lekko zawinąć do środka. Zwinąć makowce. Ułożyć na wysmarowanej blasze, zwinięciem do dołu. Odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec przez 1 godzinę, w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku. Sprawdzić patyczkiem. Jeśli będzie wilgotny piec jeszcze około 10 minut. Gotowe makowce można polać lukrem.

Komentarze

Popularne posty