Francuskie koperty z kurczakiem, marchewką i selerem naciowym

Ciasto francuskie, jak już wiecie można użyć do wielu dań, zarówno słodkich, jak i słonych. Tym razem słone koperty z kurczakiem i dodatkami. Na blogu jest już jeden przepis na koperty z ciasta francuskiego -  z mielonym mięsem indyczym.

Dzisiaj będzie kurczak z marchewką, selerem naciowym, serem gouda i wieloma innymi aromatycznymi dodatkami.

(na 18 kopert)

  • 3 filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 szklanka białego wina
  • 8 marchewek
  • 8 łodyg selera naciowego
  • 8 łyżek oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 średnie szalotki lub inne cebule
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 400 g sera gouda
  • 3 płaty ciasta francuskiego
  • 1 jajo

Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę (1/1cm). Umieścić w miseczce, posolić, dodać pieprz i tymianek. Wymieszać i odstawić na około 30 minut aby mięsko lekko się zamarynowało.
W międzyczasie przygotować warzywa. Marchew i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew w kawałki około 1/1 cm. Selera opłukać i pokroić w plasterki :-). Grubsze łodygi przekroić dodatkowo wzdłuż pa pół. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
W wysokiej patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim mięso z kurczaka. Podsmażone mięso zdjąć z patelni. Masła nie wylewać natomiast dodać do niego oliwę. Rozgrzać i zeszklić cebulę. Następnie dodać marchewkę, selera i czosnek i smażyć około 10 minut. Po tym czasie wlać na patelnię wino. Całość dusić 15 minut do czasu aż odparuje nadmiar płynu. Dodać pomidory z puszki lub domowe i ponownie dusić do momentu, aż powstanie gęsty sos. Doprawić go tymiankiem, solą, pieprzem i oregano. 
Do gotowego sosu dodać podsmażonego wcześniej kurczaka. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Podzielić na 18 porcji.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 6 kwadratów. Na każdy kwadrat nałożyć ser żółty i 1/18 farszu. Brzegi ciasta skleić formując koperty. Gotowe koperty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (U mnie wyszły dwie blaszki. Piekłam je na raty.) Posmarować je rozkłóconym jajem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem. Piec 30 minut, aż uzyskają złoty kolor.

Komentarze

Popularne posty