Francuskie koperty z kurczakiem, marchewką i selerem naciowym
Ciasto francuskie, jak już wiecie można użyć do wielu dań, zarówno słodkich, jak i słonych. Tym razem słone koperty z kurczakiem i dodatkami. Na blogu jest już jeden przepis na koperty z ciasta francuskiego - z mielonym mięsem indyczym.
Dzisiaj będzie kurczak z marchewką, selerem naciowym, serem gouda i wieloma innymi aromatycznymi dodatkami.
(na 18 kopert)- 3 filety z kurczaka
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 puszki pomidorów
- 1 szklanka białego wina
- 8 marchewek
- 8 łodyg selera naciowego
- 8 łyżek oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 3 średnie szalotki lub inne cebule
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 400 g sera gouda
- 3 płaty ciasta francuskiego
- 1 jajo
Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę (1/1cm). Umieścić w miseczce, posolić, dodać pieprz i tymianek. Wymieszać i odstawić na około 30 minut aby mięsko lekko się zamarynowało.
W międzyczasie przygotować warzywa. Marchew i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew w kawałki około 1/1 cm. Selera opłukać i pokroić w plasterki :-). Grubsze łodygi przekroić dodatkowo wzdłuż pa pół. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
W wysokiej patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim mięso z kurczaka. Podsmażone mięso zdjąć z patelni. Masła nie wylewać natomiast dodać do niego oliwę. Rozgrzać i zeszklić cebulę. Następnie dodać marchewkę, selera i czosnek i smażyć około 10 minut. Po tym czasie wlać na patelnię wino. Całość dusić 15 minut do czasu aż odparuje nadmiar płynu. Dodać pomidory z puszki lub domowe i ponownie dusić do momentu, aż powstanie gęsty sos. Doprawić go tymiankiem, solą, pieprzem i oregano.
Do gotowego sosu dodać podsmażonego wcześniej kurczaka. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Podzielić na 18 porcji.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 6 kwadratów. Na każdy kwadrat nałożyć ser żółty i 1/18 farszu. Brzegi ciasta skleić formując koperty. Gotowe koperty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (U mnie wyszły dwie blaszki. Piekłam je na raty.) Posmarować je rozkłóconym jajem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem. Piec 30 minut, aż uzyskają złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz