Koperty z ciasta francuskiego

Witam wszystkich po dłuższej nieobecności na blogu :-).
Tym razem koperty z ciasta francuskiego z mięsnym farszem. Doskonałe na przystawkę lub jako danie główne.

(na 12 sztuk)
  • 500 g mięsa z indyka
  • 2 cebule
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 140 g kukurydzy z puszki
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 1/2 łyżeczki harissy lub papryki ostrej
  • sól
  • pieprz 
  • 200 g sera żółtego
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • olej do smażenia
  • 1 jajo
Mięso indycze przepuścić przez maszynkę do mięsa - oczka drobne.
Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Niewielką ilość oleju wlać na rozgrzaną patelnię. Zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać mięso i smażyć, aż do całkowitego odparowania wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pomidory z puszki i ponownie smażyć do odparowania płynu. W tym momencie można dodać harissę lub paprykę oraz kukurydzę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy farsz jest odpowiednio słony.
Farsz schłodzić, a następnie podzielić na 12 części.
Włączyć piekarnik i nagrzać go do 180 stopni C.
Schłodzone ciasto francuskie podzielić na 12 kwadratów (każdy płat na 6). Na każdym kawałku ciasta umieszczamy 1/12 farszu. Posypujemy startym żółtym serem. Rogi ciasta łączymy na środku, składając ciasto w kopertę. Tak przygotowane paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie wchodzi 6 sztuk na blaszkę więc piekę je na raty). Przy pomocy pędzelka smarujemy każdą kopertę roztrzepanym jajem i wstawiamy na około 30 minut do piekarnika. Pieczemy na złoty kolor.

Komentarze

Popularne posty