Koperty z ciasta francuskiego
Witam wszystkich po dłuższej nieobecności na blogu :-).
Tym razem koperty z ciasta francuskiego z mięsnym farszem. Doskonałe na przystawkę lub jako danie główne.
(na 12 sztuk)
- 500 g mięsa z indyka
- 2 cebule
- 2 małe ząbki czosnku
- 140 g kukurydzy z puszki
- 400 g pomidorów w puszce
- 1/2 łyżeczki harissy lub papryki ostrej
- sól
- pieprz
- 200 g sera żółtego
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- olej do smażenia
- 1 jajo
Mięso indycze przepuścić przez maszynkę do mięsa - oczka drobne.
Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Niewielką ilość oleju wlać na rozgrzaną patelnię. Zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać mięso i smażyć, aż do całkowitego odparowania wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pomidory z puszki i ponownie smażyć do odparowania płynu. W tym momencie można dodać harissę lub paprykę oraz kukurydzę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy farsz jest odpowiednio słony.
Schłodzone ciasto francuskie podzielić na 12 kwadratów (każdy płat na 6). Na każdym kawałku ciasta umieszczamy 1/12 farszu. Posypujemy startym żółtym serem. Rogi ciasta łączymy na środku, składając ciasto w kopertę. Tak przygotowane paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie wchodzi 6 sztuk na blaszkę więc piekę je na raty). Przy pomocy pędzelka smarujemy każdą kopertę roztrzepanym jajem i wstawiamy na około 30 minut do piekarnika. Pieczemy na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz