Krem dyniowo - ziemniaczany
Zupa krem - najczęściej to nic innego jak zblendowana zwykła zupa. Dzięki takiemu zabiegowi ma wyrazisty smak i bardzo lekką konsystencję. Takie zupy można podawać z grzankami, czipsami z boczku lub serowymi, paluchami z ciasta francuskiego lub drożdżowego, pasztecikami, czy podsmażonymi kabanosami. Wybór należy do Was.
Dziś krem dyniowo - ziemniaczany podany z serem długo dojrzewającym i oliwą czosnkową. Zupę gotowałam na dyni piżmowej. Można jednak użyć do tego celu każdej innej dyni :-).
(na około 6 porcji)- 1 kg dyni piżmowej
- 600 ml wywaru warzywnego
- 600 ml wody
- 400 g mleczka kokosowego
- 600 g ziemniaków (4 średnie sztuki)
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- kilka kropli tabasco
- 4 łyżki startego sera długo dojrzewającego
- oliwa z czosnkiem
Dynię umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę. Wyłożyć ją na blachę z papierem do pieczenia, posolić i skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut.
Do garnka wlać wywar, wodę i mleczko kokosowe. Zagotować.
W międzyczasie obrać i pokroić w mniejsze kawałki ziemniaki. Wraz z dynią umieścić je w wywarze gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać przyprawy, sól do smaku, sok z cytryny i tabasco. Zagotować.
Tak przygotowaną zupę zblendować na gładką masę. Ja używam do tego blendera kielichowego.
Zupę podawać z tartym serem długo dojrzewającym lub innymi dodatkami oraz skropioną oliwą czosnkową.
Komentarze
Prześlij komentarz