Krem dyniowo - ziemniaczany

Zupa krem - najczęściej to nic innego jak zblendowana zwykła zupa. Dzięki takiemu zabiegowi ma wyrazisty smak i bardzo lekką konsystencję. Takie zupy można podawać z grzankami, czipsami z boczku lub serowymi, paluchami z ciasta francuskiego lub drożdżowego, pasztecikami, czy podsmażonymi kabanosami. Wybór należy do Was.

Dziś krem dyniowo - ziemniaczany podany z serem długo dojrzewającym i oliwą czosnkową. Zupę gotowałam na dyni piżmowej. Można jednak użyć do tego celu każdej innej dyni :-).

(na około 6 porcji)

  • 1 kg dyni piżmowej
  • 600 ml wywaru warzywnego
  • 600 ml wody
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 600 g ziemniaków (4 średnie sztuki)
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • kilka kropli tabasco
  • 4 łyżki startego sera długo dojrzewającego
  • oliwa z czosnkiem
Dynię umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę. Wyłożyć ją na blachę z papierem do pieczenia, posolić i skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut.
Do garnka wlać wywar, wodę i mleczko kokosowe. Zagotować.
W międzyczasie obrać i pokroić w mniejsze kawałki ziemniaki. Wraz z dynią umieścić je w wywarze  gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać przyprawy, sól do smaku, sok z cytryny i tabasco. Zagotować.
Tak przygotowaną zupę zblendować na gładką masę. Ja używam do tego blendera kielichowego.
Zupę podawać z tartym serem długo dojrzewającym lub innymi dodatkami oraz skropioną oliwą czosnkową.

Komentarze

Popularne posty