Wywar warzywny
Wywar warzywny to doskonała baza zup i sosów. Idealny dla osób, które nie jedzą mięsa. Czasem i ja mam przebłyski i przygotowuję zupy lub sosy bez mięsa :-). Wcale nie czuć, że go tam nie ma :-).
Wywar warto przygotować wcześniej. Można go nawet zamrozić i tak przechowywać.
Niestety nie mam zdjęcia. No cóż zapomniałam ;-), ale zamiast tego ku pocieszeniu oka i serca wspomnienie z Bieszczad. Za krzakami Wołosaty.
(porcja na około 1,2 do 1,5 l wywaru)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- 10 cm pora
- 1 opalona szalotka lub inna cebula
- 2 l wody
- 1 łyżka soli
- 20 ziaren pieprzu
- 8 ziaren ziela angielskiego
Warzywa obrać i umyć. Umieścić w garnku i zalać wodą.
Cebulę obrać, nabić na widelec i opalić nad ogniem. Umieścić w garnku. Dodać pieprz, ziele angielskie i sól. Zagotować.
Wywar gotować na bardzo małym ogniu przez około godzinę do półtorej. Następnie przecedzić i przelać do słoiczków lub woreczków. Woreczki można zamrozić.
Komentarze
Prześlij komentarz