Wywar warzywny

Wywar warzywny to doskonała baza zup i sosów. Idealny dla osób, które nie jedzą mięsa. Czasem i ja mam przebłyski i przygotowuję zupy lub sosy bez mięsa :-). Wcale nie czuć, że go tam nie ma :-). 

Wywar warto przygotować wcześniej. Można go nawet zamrozić i tak przechowywać.

Niestety nie mam zdjęcia. No cóż zapomniałam ;-), ale zamiast tego ku pocieszeniu oka i serca wspomnienie z Bieszczad. Za krzakami Wołosaty.

(porcja na około 1,2 do 1,5 l wywaru)

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 10 cm pora
  • 1 opalona szalotka lub inna cebula
  • 2 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 20 ziaren pieprzu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
Warzywa obrać i umyć. Umieścić w garnku i zalać wodą.
Cebulę obrać, nabić na widelec i opalić nad ogniem. Umieścić w garnku. Dodać pieprz, ziele angielskie i sól. Zagotować.
Wywar gotować na bardzo małym ogniu przez około godzinę do półtorej. Następnie przecedzić i przelać do słoiczków lub woreczków. Woreczki można zamrozić.

Komentarze

Popularne posty