Oliwa czosnkowa

Oliwa smakowa to połączenie oliwy z dowolnymi ziołami, warzywami lub owocami. Ja do mojej oliwy dodałam czosnek. Tak przygotowana oliwa czosnkowa to doskonały dodatek do pizzy, focaccii, chleba, sosów czy zup.

Jest niesłychanie szybka w przygotowaniu i można jej użyć już kilka godzin po przygotowaniu. Musi się tylko lekko przegryźć.

  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml oliwy extra vergine
Przygotować, słoiczek, butelkę lub ampułkę do oleju.
Czosnek posiekać w kostkę. Umieścić w przygotowanym naczyniu i zalać oliwą. Odstawić w ciemne miejsce na jakieś 3 - 4 godzin, aby się przegryzła. Po tym czasie jest gotowa do użycia.
Oliwę smakową przechowywać w szafce.

Komentarze

Popularne posty